Мистериите на Байкал

С такова голямо езеро и толкова стара история, няма как да няма и нещо митично и легендарно в него. Толкова много неща се говорят и знаят за езерото, че хората разказват и за посещение от Исус. Какво обаче точно казват, на какво може да се вярва и дали изобщо има смисъл да вярваме на някоя от историите?

На първо място, езерото Байкал (на английски- Lake Baikal) е най-голямото езеро със сладководни води на планетата. Дължината му е 636км и средна широчина, около 50-60км. Най-дълбоката точка е километър и половина, а кристалните му води привличат туристи всяка година, тъй като дават възможност да се види на дълбочина до 40 метра. Дори през зимата, когато езерото замръзне, може да се види под повърхността благодарение на кристално чистият му лед.

Счита се, че езерото е сформирано преди 15 до 20 милиона години, което не е невъзможно, но си е направо феноменално, тъй като се счита, че повечето езера пресъхват или стават на блата, след около 15 до 20 хиляди години. Какво може да е задържало езерото толкова дълго?

За магията и мистиката на езерото, можем да започнем с любимата на всеки руснак – че удължава живота, след като се изкъпеш чисто гол в ледените му води, които са с нормалната температура на минус 5 градуса.
Следващата легенда ни пренася на един от островите на езерото – третият най-голям езерен остров в света – Olkhon Island. За него се счита, че е родното място на Чингис Хан, как обаче изобщо е роден там?

Нашето любимо място обаче, би било Cape Ryty – остров разположен на западният бряг на Байкал, които има славата да убива хора, още щом стъпят на него. За езерото може да се говори дори и от извънземни. През зимата на 2009 година се наблюдава сформиране на кръгове по повърхността на езерото, които са били забелязани от космическата станция. Дори вече да бяхте повярвали на извънземни, които са правили дрифт по повърхността на езерото Байкал, много експерти смятат, че те са по-скоро образувания от газ метан, които се издига до повърхността с въртеливи движения и така е причинил тези кръгове с размер от 4.4 километра.

Но за финал, ето ви нещо още по-шантаво. Предполага се, че някъде в езерото има район, които местните наричат – дяволската дупка и дори портата към ада, защото там се предполага да са изчезнали изключително много плавателни съдове, като последният регистриран е през 2011.

Вие бихте ли посетили това уникално и до някъде зловещо място?

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>