Home Почивка Втори меден месец на яхта в Гърция

Втори меден месец на яхта в Гърция

Винаги съм живяла в България и като типичен жител на континенталните земи за мен няма нищо по-екзотично от това да си на остров. Много пъти съм мечтала и съжалявала тайно, че малкото острови, които имаме не предлагат екзотиката на южните си събратя, девствените плажове и кристалните води в неописуеми нюанси. Унесена в мечти се зарових и започнах да обогатявам своите знания по география като откривах неподозирани до сега възможности за туризъм в Гърция.

Толкова е близо, а не бях ходила до сега там. Никога не съм подозирала, че само на няколкостотин километра има един напълно различен свят или по-точно хиляди малки светове обградени от водите на четири морета. Бях чувала и чела по нещо за острови като: Крит, Итака, Лесбос, Родос, Санторини, Кефалония, Корфу, Тасос, Левкада, Закинтос, Самотраки, но те бяха една незначителна част от островната магия на южната ни съседка.

Неусетно започвах да си правя планове и въображението ми рисуваше пътешествия, които съм смятала за много трудно осъществими или прекалено скъпи. Няма нищо по-ограничаващо от рамките, които сами си налагаме, тогава само за един следобед направих малката, но съществена крачка да прескоча моите рамки и да допусна, че най-важната предпоставка за успех е желанието за нещо. Започнах да разглеждам първо най-популярните възможности за туризъм в Гърция, те бяха просто почивка на комерсиален остров. Имаше хубави предложения, но все пак бяха от този тип по-масово разпространени почивки на места с много туристи и загубили част от райското спокойствие на по-малките острови.

В пътуването с автобус не виждах нищо толкова екзотично, бях ходила на екскурзии с дълги преходи и определено беше изморително да си затворен с часове по време на дългото пътуване. Със самолет не съм летяла все още, но подозирам, че и този тип пътуване не крие голям чар, а е просто средство за придвижване директно на по-големи разстояния. Колата при планиране на по-далечна почивка извън страната носи известни удобства, но е и ангажимент с който не винаги ще ни допада да се съобразяваме. Да не говорим за умората от дългото шофиране. Предлагат се круизи и в пътуването с голям кораб все пак има нещо по-интересно, отколкото другите възможности. Усещането за свобода, мисля, би останало на заден план при настаняването на такъв изпълнен с много хора „плаващ“ град. Все бяха варианти за неща с които трябва да се примириш, да изтърпиш.

Докато разглеждах и прехвърлях възможностите за туризъм, стигнах до опцията яхта. Ето тук вниманието ми се закова и усетих, че съм открила желаното съчетание от екзотика и приключение. Без да обяснявам е ясно, че нямам яхта, как тогава това може да бъде изобщо сред възможностите ми за туризъм където и да е? Предлагаха се под наем и цените не бяха толкова високи, колкото очаквах първоначално.

Формулирах по-конкретно своето търсене: яхти под наем в Гърция, така намерих това, което ми трябва. В този тип пътуване не виждах нищо досадно или уморително. Можех да имам пълно изживяване и вълнуваща почивка от начало до край, без изтърпяване на транспорт до определена точка за да започне приключението. От момента в който стъпя на палубата на яхтата можех да усетя свободата и толкова желаната тръпка на нещо непознато, което ме очаква, моите малки светове в непознати за мен води. Можех да споделя моето изживяване с любимият и избрани приятели или да си подаря втори меден месец. Какво по-романтично от цяла яхта на наше разположение за седмица, опитен капитан да отговаря за пътуването и няколко острова, които ни очакват да ги покорим. Бях готова и цялата горях за тази идея. Като всеки откривател, нямах търпение да се потопя в културата на Гърция с множеството интересни руини, малки църкви и усамотени манастири, екзотиката от растения и животни, храната и цялостното усещане за нещо непознато от начало до край. Мисълта за плуването в кристална вода и заравянето на пръстите в светлите пясъци ме завладяваше все повече. Бях затворила очи и си го представях, но няма да отрека, че бях наясно как действителността може да надхвърли моите игри на въображението. Когато мислиш за непознати места все пак имаш ограниченията на своите представи, а реалността може да ти предложи невиждани картини и изживявания. Отворих очи и потиснах порива да започна да събирам багаж веднага и да измъкна моя мъж от службата възможно най-скоро.

Потърсих отново за: яхти под наем в Гърция и си избрах един от резултатите за да го изпратя на моя любим, нямах търпение да се върне от работа. Трябваше да планирам и обмисля малко по-трезво нещата, да говоря с него и реално да преценим какви възможности имахме в момента. Не се притеснявах толкова за парите, даже в момента да нямахме готовност за почивка в Гърция с яхта, все пак не бяхме без спестявания, а и за какво работи човек, ако не си позволява удоволствия понякога. Тези планове бяха малко егоистични и детето не беше включено в тях, но него щяхме да компенсираме по друг начин, това си беше моето време за любов и приключения. Вече бях решила, че този втори меден месец искам, а кой знае, след време може и трети…