Фидер риболов – какво е това

фидер риболов

Какво е фидер риболов?

Това е въпросът, който си задава всеки начинаещ рибар. А тази практика е добре позната и прилагана в спортния риболов и е добре да се познава.

Роденият в Англия метод не  е нещо напълно ново, а по-скоро еволюирал от стандартните отворени и затворени хранилки за шарани, платики, червеноперки, лин и други видове риби. В бавните води го използват за мряна и кефал.

При фидера захранките се оформят около рамките на хранилките, а комерсиалните захранки в търговската мрежа са напълно подходящи за използване. Може да се направи и собствена смес с добавка на царевица, червеи и жито. Захранката трябва да е стегната, но и да се разтваря бързо във водата, за да привлече рибата.

Вижте и: Какво трябва да знаем за риболова от лодка

Типичната фидер конструкция, състояща се от мачтова пръчка, задебелени стени и множество водачи води до много почуквания, подръпвания, които се усещат на плътния връх на пръчката, когато рибата започне да се храни. Не бива веднага да се дърпа и засича пръчката, а да се изчака върхът да се огъне добре, което означава, че рибата се е уловила стабилно.

За да се случи този вълнуващ за рибаря момент, се изисква правилно оборудване. Високо технологичните поводи и миниатюрни кукички не са особено ценни в случая. Надеждното влакно и здравата кука са това, което е подходящо при фидер риболовът.

Друга важна необходимост при подготовката е лесен за изпълнение монтаж на системата и непременно устойчив на заплитания, които обикновено завършват с късане на кордата и още по-лошо – с чупене на пръчката.

Самата подготовка на фидера следва същите стъпки, както при дънните, но разликата е, че се заменя оловото с фидер хранилка, която съдържа подхранка или червеи. Хранилката може да бъде подвижна или неподвижна, според метода на фидер риболов, който е избран.

Въдицата се слага на стойка, след като се заметне и се задържи шпулата с пръст, така че кордата да се изпъне и да се предотврати заплитане. Когато рибата кълве, върхът започва да трепти, а рибарят засича бързо и плавно изтегля назад въдицата.