Най-студеното лято в историята на човечеството: Никаква лятна почивка, само студ и сняг

студено лято

Свикнали сме да почиваме през лятото на море. Чакаме с нетърпение лятната отпуска, за да се отпуснем на плажа и да се полюбуваме на слънчевите лъчи и морските вълни. Но знаете ли, че Европа помни година, в която лятото просто е … отсъствало. Не се е случило. А температурите били толкова ниски, че много хора умрели от измръзване.

Най-студеното лято, което е преживяло човечеството

Оказва се, че най-студеното „лято“ на Земята е било през 1816 г.

Защо се е появила тази аномалия? Това се дължи на изригването през 1815 г. на вулкан, разположен на остров Сумбава. Той се счита за най-силния в историята на човечеството. В резултат на това целият остров беше напълно унищожен, заедно с всичките му жители – най-малко 70 хиляди души. Знае се, че хората чули звука от изригването дори на разстояние от 2 хиляди километра.

Експлозията била толкова мощна, че и други вулкани на Земята започнаха да изригват. В резултат на това вулканичната пепел се разпространила по цялата повърхност на планетата, което довело до значително понижаване на температурата на въздуха, тъй като слънчевите лъчи не можеха нормално да проникнат през тази завеса и да достигнат повърхността на земята. И температурният рекорд за най-студено лято все още не е счупен.

Имало ужасни пориви на силен и студен вятър, къщите са се отоплявали като през зимата и хората са носили зимни дрехи. Това продължило почти седмица. И тъкмо всички си мислели, че най-лошото е отминало, в началото на юли студовете отново се завърнали. Следващата студена вълна е регистрирана в периода от 21 до 30 август. Какво лято само, нали?

Да се подготвим за студено лято

Разбира се, нямаме никакво основание да смятаме, че подобно нещо може да се повтори сега, но все пак винаги си имайте едно наум, когато стягате багажа за лятна почивка. Старите хора са казали „Зиме без храна, а лете без топла дреха на път не тръгвай“.

Ако трябва да допълним – и без топли обувки! Това важи особено за дамите, които са по-изнежената половина от човечеството. Дори и при почивка на море, винаги имайте под ръка подходящи обувки, защото може неочаквано да захладнее.

Днес производителите предлагат невероятно красиви и удобни дамски обувки на ток. Някои са изработени от естествена кожа, други от изкуствена, набук или велур. Обувките, изработени от гладка кожа, запазват топлината добре при минусови температури, отблъскват влагата и я извеждат навън, както и много лесно се връщат в първоначалната си форма след деформация. При ежедневно носене висококачествените обувки лесно приемат формата на крака ви, те са доста удобни и комфортни.

За какво да следите най-вече?

Когато купувате дамски обувки, важно е да обърнете внимание качеството на материалите и разбира се, шевовете. Те трябва да са здрави и добре обработени. Задната част следва да е достатъчно гъвкава, за да пасва близо до петата и да я обгръща здраво. Обърнете специално внимание и на подметката на продукта. Тя трябва да бъде издръжлива, висококачествено ушита или залепена. Не трябва да се забелязват стърчащи нишки и петна от лепилото.

Разгледайте най-атрактивните модели дамски обувки на ток и не пропускайте да добавите един чифт в куфара, тръгвайки на път. Ако не се наложи да го използвате на почивката, след няколко месеца със сигурност ще ви потрябва!