С бижута на море – какви опасности крият за тях солената вода, силното слънце, влагата и пясъкът?

Как да предпазим сребърните бижута от солената вода

Лято е, започва да ухае на море, а дамите се приготвят да покорят погледите на всички с новите си плажни тоалети и красиви бижута. Но веднага трябва да попитаме – няма ли солената морска вода да повреди любимите ни аксесоари?

Ето и отговорите на експертите.

Възможно ли е да носите бижутата си на плажа, да плувате с тях, да използвате кремове за тен и защитни лосиони без да им навредите?

Да започнем със сребърните бижута и другите, които са изработени от метал. Във водата те могат да избледнеят и потъмнеят. Но това не е най-големият проблем, защото влизайки с любимата си верижка в морето, изведнъж може да се окаже, че тя е изчезнала безследно – поради отворена закопчалка или просто изхлузване, което не сте успели да усетите.

Какво се случва с камъните, които украсяват бижутата, когато влезете с тях във водата?

Очаквайте големи щети, защото солената вода ги унищожава. Също така тя разкисва и лепилото, с което те са залепени и след като сте се гмуркали известно време може да бъдете изненадани неприятно. Дори и това да не се случи, има опасност йодът, който се съдържа в морската вода, да остави грозни петна по красивите ви украшения.

Как влияят слънчевите лъчи и високата влажност на бижутата?

Ултравиолетовите слънчеви лъчи, високата температура и влажност несъмнено ще направят така, че вашите камъни по бижутата да заблестят с необичайно ярък блясък. Въпреки това, не трябва да носите бижута на слънце – то е вредно за всички благородни метали и много от скъпоценните и полускъпоценни камъни. Така например, изумрудът, аметистът, топазът и тюркоазът „изгарят“ на силните слънчеви лъчи, а перлите се замъгляват, губят влага и започват да ексфолират.

Високата влажност също поврежда металните украшения.  Опалът, например, не трябва да се оставя дълго време на слънце, защото съдържа много влага и ще се дехидратира.

Как влияе морският пясък върху бижутата?

Пясъкът определено им вреди, особено на камъните. Песъчинките образуват микро драскотини, които в крайна сметка прерастват в пукнатини и под влияние на влагата и праха водят до унищожаване на бижутата. Пясъкът е най-вреден за среброто, тъй като го издрасква с голяма лекота. 

Как влияят козметичните продукти на бижутата?

Слънцезащитните кремове могат да запушат всички дупки и кухини по бижутата ви, като допринесат за плътното прилепване на малки зрънца прах, които след това е много трудно да бъдат отстранени – ще се нуждаете от помощта на специалист-бижутер.

Под въздействието на мазните кремове някои камъни могат да променят цвета си и да загубят представителния си вид. Затова, когато нанасяте слънцезащитна козметика върху тялото си, не забравяйте първо да премахнете всички бижута.