Водоустойчивите часовници – какво трябва да знаем за тях

Часовник за гмуркачи

В момента на пазара съществуват всякакви страхотни модели мъжки и дамски часовници – включително и модерните смарт часовници, а също така огромна популярност набраха и водоустойчивите часовници за гмуркане.

Ако обичате съприкосновението с водата и искате да се сдобиете с водоустойчив часовник (бих препоръчал timebox.bg), на който може да разчитате дори и при гмуркане, ето какво е необходимо да знаете за работата му.

Спазвайки тези основни правила ще гарантирате дългия живот на вашия часовник.

В случай, че решите да не използвате водоустойчивия си часовник известно време, добре е да му осигурите съхранение на сухо място, при нормална температура.

Ако сте се гмуркали в солена вода, след като приключите заниманието, погрижете се часовника – измийте го с чешмяна вода и го оставете да изсъхне на стайна температура. Избягвайте да го подлагате на екстремни температурни промени.

Обърнете внимание, че водоустойчивите подложки, които се използват за защита могат да се износят сравнително лесно, а това със сигурност ще окаже значение върху показателите за херметичност. Ето защо, добре е да бъдат подменяни на всеки няколко години.

Дори и водоустойчив, часовникът пак може да бъде неблагоприятно повлиян от различни препарати, пот, а също и от силна слънчева светлина. Всички тези фактори могат да доведат до деформиране на уплътненията му, така че, имайте това предвид, когато следващия път се излежавате на плажа при голяма жега.

На какво да обърнете внимание при покупката на водоустойчив часовник

На първо място на имиджа на марката и цената. Но експертите в тази област препоръчват и да погледнете водоустойчивия индикатор. Именно той ви дава възможност да използвате спокойно часовника при различни обстоятелства. Някои модели са толкова устойчиви, че дори може да правите по-екстремни неща, например да се гмуркате и на часовникът това няма да му се отрази по никакъв начин. Разбира се, може да попаднете и на фалшификати, които дори слаб дъждец да повреди необратимо.

Друг важен показател, за който да следите при покупката, е срокът на експлоатация. Повечето от съвременните водоустойчиви часовници са предвидени за младите потребители, които много често са спортисти или поне редовно посещават фитнеса, което означава, че динамичният им начин на живот е взет предвид. Много реномирани марки могат да предложат висококачествени колекции от страхотни водоустойчиви часовници, като за вас ще остане единствено грижата да изберете любимия си модел, въз основа на личните предпочитания и, разбира се, финансови възможности.

Часовници за водолази

Водолазите използват доста сложни часовници, снабдени с различни индикатори, които не само показват времето, но са оборудвани и с подсветка, както и дават информация за дълбочината на която се намирате в момента.

Такъв часовник дори може да контролира времето, което се намирате под водата, а и разполага с още множество чудесни функции, за да се гарантира необходимото ниво на комфорт и безопасност на водолаза. Тези часовници са изработени от висококачествени материали и са предназначени да издържат на значително налягане. Снабдени са с луминесцентно покритие, за да бъдат стрелките и останалите маркировки ясни и видими дори при по-екстремни условия, например в пълен мрак.

Каишката на тези часовници е изключително еластична, за да може да се ползват и при наличие на плътен костюм за гмуркане. Уплътненията им също са по-специални, както и стъклото.