Какво трябва да знаем за риболова от лодка

с лодка за риба

Риболовът от лодка винаги е много интересен и затова привлича много хора. Но не е достатъчно единствено да купите първата попаднала пред очите ви лодка  и да се впуснете в приключението. Необходимо е да се запознаете с някои важни и полезни аспекти, свързани с риболова от лодка. 

На първо място, трябва да решите в какъв воден обект ловите (бърза или бавна река, езеро, язовир и така нататък), защото това има значение към необходимото оборудване. 

Избор на лодка

За риболов от лодка в по-малките водоеми би могла да се справи всяка лодка, която изберете, но за по-големите водни обекти, особено, ако има силно течение, малката лодка няма да бъде безопасна и трябва да заложите на по-големи модели. 

За начинаещи ентусиасти идеални са PVC надуваеми лодки, която има редица предимства пред гумените и стационарните лодки. Такъв плавателен съд е по-мобилен, компактен е по отношение на транспортирането, а също така осигурява бързо движение по водата до мястото за риболов, когато се използва извънбордов мотор.

Но независимо какъв тип лодка ще изберете, не забравяйте за един много важен аксесоар – котвата, която ви позволява да държите плавателния съд на едно място. Тя може да се спуска на въже или верига. Изборът зависи от големината на лодката и силата на течението. Двата вида  се отличават не само по тегло, но и по дизайн: плътни, сгъваеми, композитни, с два (три и четири) крака, с кръгла или квадратна плоча и така нататък. За надуваема PVC лодка, например, е по-подходяща сгъваема или композитна котва. 

Сонари

Всички сонари, предназначени за риболов от лодка, могат условно да бъдат разделени на 3 типа:

  • за повърхностен преглед
  • за задълбочено сканиране
  • за решаване на широк спектър от риболовни задачи

Моделите, предназначени за повърхностно изследване са на много достъпна цена и са добър вариант за най-често срещания риболов от лодка, особено след като тяхната покупка не изисква значителни разходи. Простотата на такива устройства гарантира тяхната надеждност.

Моделите, предназначени за подробно сканиране могат да търсят ята риби, както и отделни големи екземпляри. Този вид сонари се счита за най-търсеният в наши дни и обикновено е избор за повечето хора, запалени по риболова с лодка. Най-скъпи са многофункционалните модели за професионална употреба, които са оборудвани с голям брой различни опции – например, могат да функционират в тъмното, да осигуряват свързването към персонален компютър или смартфон и така нататък.

Съвети за избор на сонари

Мощност на предаване на сигнала – най-качествените модели могат да работят дори в солена вода и на значителни дълбочини. 

Чувствителност  – най-ефективните устройства са тези със средно ниво на чувствителност или с възможност за регулиране.

Контраст и диагонал на дисплея – следва да се има предвид, че удобството при използване на сонарите зависи пряко от качеството на дисплея.

Безопасност

Ето и някои от най-важните правила за безопасност при риболов от лодка:

  • Лодката трябва да е надеждна и стабилна
  • Спасителната жилетка трябва да бъде винаги на разположение 
  • По време на гръмотевична буря или много силен вятър, който може да образува голяма вълна, не трябва да излизате на риболов с лодка
  • При наличие на мъгла или дъжд е добре да разполагате с мощен фенер, който да   използвате за подаване на светлинни сигнали при необходимост