С деца на море…

Децата и морето

От тръгването в ранни зори до прибирането със здрави, калени и щастливи хлапета

Въпросът къде и кога ще летувате сега не е на дневен ред – или отдавна сте го решили, или тепърва ще кроите планове. Затова няма правила, макар че ако сте с бебе или с малко дете, е хубаво да си осигурите комфорт, чрез който можете да стерилизирате шишета, биберони, подготвяте бебешката храна и т.н.

Но пък, от друга страна, по плажовете сме се нагледали на бебета, които ядат пясък и ги учат да плуват в морето. Ако ви стиска – защо не?  

В случая обаче по-интересно е как да планирате морската ваканция така, че цялата фамилия с деца да остане здрава и доволна от почивката. Ето няколко неща, които да предвидите отрано.

1. Максимално комфортно пътуване.

Вариантите със самолет, автобус или влак са проблематични, когато в семейството има малки деца, затова най-умно е да пътувате с автомобил, и, ако може, шофьорите да спират по-честичко. Още със старта на пътуването татковците мислено вече пият първата студена бира на плажа, но ако не искате да си провалите началото на дълго жадуваната ваканция, бъдете по-настоятелни за чести почивки по пътя. В противен случай може да имате едно изнервено бебе/дете, което не знае какво иска. Истина е!

Освен това, според мен при бебетата е много важно пътят да бъде прохладен. Не е нужно да отваряте прозорците или да пускате климатика, той по принцип си е доста коварен. Просто тръгнете рано сутринта, още по тъмно, така че да стигнете преди жегите!

Прекалената топлина или изстудяването с климатик по време на дългия път крият голяма опасност от разболяване.

2. Сладка вода на плажа.

След като вече сте пристигнали и сте се настанили, предстои най-хубавата част: плаж, игри, слънце и вълни. Но наред с всички бански, хавлии и плажни масла в багажа не забравяйте да носите много вода, и то не от чешмата, а минерална. Всички знаем, че смяната на климата, водата и храната причиняват разстройство, което засяга и малки и големи. Причините за него са или защото неминуемо поглъщате вода, докато се къпете в морето, или защото пиете вода от чешмата.

Ще кажете: „Ами местните как си пият тази вода и нищо им няма?”

Да, тамошните хора си пият на воля, но те са родени там. При бебетата пиенето на преварена вода е основно правило, защото с тяхното недоразвито стомахче шансът до получат разстройство е много по-голям.

3. Пробиотици за децата.

Непременно им давайте поне първите няколко дни от ваканцията край морето!

Добре е приемът на тези „живи” микробни хранителни добавки, които подобряват чревната флора, да започне няколко дни преди началото на почивката. Консултирайте се с вашия лекар, който знае кое е най-доброто на пазара.


4. Повече на сянка и по-малко на слънце.

Ако успеете да спазите този принцип, не само цялото семейство ще хване тен, но и ще си спестите доста проблеми, като слънчасване, дехидратация и алергии.

Слънчевите лъчи проникват и през чадъра, така че не е нужно в 2 ч. на обяд да се „пържите” на плажа, особено ако сте с малко дете. Седнете и изпийте нещо разхладително на бара под дебела сянка, или обядвайте в заведението до него!

Най-разумно е край морето да пазите от преките слънчеви лъчи децата, а и себе си от 12.00-13.00 ч. до към 16.30 ч.


5. Правилната слънцезащита.

Край морето слънцезащитните кремове са задължителни, но недейте да прекалявате с тяхната употреба. Хубаво е детето да поеме част от ултравиолетовите слънчеви лъчи, тъй като са източник на витамин D.

Липсата на този витамин, т.нар хиповитаминоза D, води до поява на рахит, а  тези случаи напоследък са зачестили, според педиатри.

Да не забравяме и най-важното: тези лъчи се усвояват най-добре на морския бряг и именно затова се казва, че морето калява децата. Така че купувайте бански, джапанки и пояси и се подгответе за едно страхотно изживяване!