Как да изберем стендъп падъл борд (SUP)

Избор на стенд ъп падъл борд

Както при всеки вид спорт, и тук има разлики в основното средство за практикуване на този тип водни забавления – борда/дъската.

Форма на падъл борда

В практиката са разграничени 3 основни типа стендъп падъл борд: сърф, универсален и за „спокойни води“/състезания. 

Сърф специфичните бордове обикновено са по-къси, имат по-тесен нос и опашка и по-голяма извивка, отколкото универсалните и състезателните дъски. Сърф стендъп падъл бордовете са идеални, ако винаги ще прекарвате времето си в сърфа. Тясната форма прави дъската много по-маневрена на вълните, но компромисът е, че те са по-бавни и по-трудно спазват правата линия в спокойни води (езера, язовири), и често са по-нестабилни.

Универсалните дъски обикновено са по-дебели, по-широки и по-дълги от специфичните модели за сърф. Тези многофункционални бордове са чудесни за начинаещи, защото ви позволяват да изследвате всички аспекти на спорта само с една дъска. Универсалните дъски са достатъчно широки, за да бъдат много стабилни, имат прилично плъзгане и удобство за гребане в спокойни води или разходка в морето, но също така достатъчна острота и извивка за прилично сърф изпълнение.

Някои универсални бордове имат и възможност за превръщане в уиндсърф. На дъската е включен фитинг за пета на мачта, така че да може да се монтира платно за уиндсърф, което прави тези дъски изключително интересни за някои любители на водните спортове.

Бордовете за спокойни води са оптимизирани за езера и язовири, гребане в спокойно море и лек „вятър“ (преминаване от точка А до точка Б с вятър в гърба ви). Обикновено те са по-дълги от всички дъски и често имат зона на носа, която е насочена, за да помогне на дъската плавно да цепи водата, да увеличи плъзгането и да помогне на дъската да държи посока. Страните обикновено са заоблени за повече плъзгане и скорост. Повечето такива бордове са достатъчно широки, за да бъдат стабилни за начинаещи, но състезателните дъски, които попадат в същата група, са по-тесни, за да увеличат скоростта на дъските. Това че са по-тесни прави състезателните дъски нестабилни за начинаещите гребци и затова те не се препоръчват за тях. 

Как да изберем стендъп падъл борд (SUP) 1

Умения на гребеца

Начинаещ в стандъп падъл борда

Като начинаещ основната ви цел е да се забавлявате във водата и да изследвате какво предлага карането на SUP. Спокойните води осигуряват идеалните условия за учене – езера, язовири и спокойни лагуни. Както споменахме, начинаещите често предпочитат по-широки и по-стабилни бордове, съответно препоръчваме надуваеми универсални SUP модели, например този – Стендъп падъл борд Spinera Classic 9’10“ Комплект 1.

Опитен в стандъп падъл борда

Опитният гребец е отделил значително време, усъвършенствайки уменията си за управление на SUP и е определил любимите си места за практикуване на спорта. Някои опитни гребци са фокусирани върху ефективността. Скорост, маневреност и плъзгане са само някои от многото фактори, които те вземат предвид при избора на гребло. Други опитни бордисти използват дъската си като допълнение към другите си хобита. Например, йога и риболовните SUP предлагат на собственика си достъпен начин да практикува съответното хоби и във водата.

Каква дъска е подходяща за вас?

На първо място искате да изберете SUP, който има достатъчно обем (плаваемост) въз основа на вашето тегло и ниво на опит, за да сте сигурни, че всичко ще е наред и безопасно за вас. Ако гребецът е прекалено тежък за конкретната дъска, тя ще потъва повече от необходимото и ще създава повече съпротивление с водата, което пречи за набирането на скорост.

Съвет: Не забравяйте да вземете предвид и добавеното тегло на допълнителни аксесоари, които планирате да ползвате. Например, ако планирате да използвате вашия SUP за риболов или дълги разстояния, вероятно ще искате да изберете SUP, който е по-плаващ.

Важно е да се спомене, че прекалената лекота на борда не е нещо, за което гребецът трябва да се притеснява, тъй като тя не вреди.

Дължината, ширината и дебелината трябва да се имат предвид, когато решавате кой размер дъска е подходящо за вас, и повечето магазини предлагат сравнителна таблица за определяне на правилните стойности за всеки конкретен случай.

Перка (финка)

Има няколко най-често срещани конфигурации на финките за SUP, с които трябва да сте запознати, когато избирате своя стендъп падъл борд.

Една финка

Много бордове имат една голяма финка в задната част на дъската близо до опашката. Тази голяма перка, чиято дължина може да варира от 8″ до 10”, помага за запазване на посоката на дъската в спокойни води или следване на вълната при сърфиране.

2 плюс 1

Това е много често срещан тип конфигурация и обикновено включва голяма единична перка от 8″ до 10” в центъра и 2 малки странични перки с височина 3″ до 4” отляво и отдясно. Страничните финки помагат на дъската да следва по-добре завоите, докато сърфирате по вълната, и помагат на опашката да задържи фронта на вълната.

Четири финки

Това е конфигурация с голяма и малка перка, монтирани по дължината от двете страни на опашката. Този тип финки помагат на борда да се движи на в по-тихи води поради липсата на съпротивление от централната перка, а също така помагат на сцеплението и следване на посоката на дъската на „кухи“ вълни, тъй като ребрата са разположени по страничната част на дъската.